Een boeiend artikel over het gebruik van het begrip Terroir van de hand van Stefan Soenen

12-03-2016 20:54

Stefan Soenen betoogt in zijn zeer verhelderend artikel 'de geschiedenis van terroir' dat 'terroir' een menselijk construct is dat gecreëerd is als unique selling proposition voor de kleine wijnbouwers van de Bourgogne in hun commerciële strijd tegen de grote wijnhandelaars ten tijde van het interbellum. Die kleine wijnbouwers wonnen de strijd en stuurden aan op het AOC-systeem. Later, in de 20ste eeuw, werd terroir door de Europese wijnboeren ingebracht als argument in de concurrentie met de nieuwe wereldwijnen. Die laatste zouden 'terroir' missen en daardoor minderwaardig zijn. Doorheen de tijd kreeg het begrip steeds mysterieuzer allures. Zo zou je mineralen die in de grond zitten waar de druiven op gepland zijn, kunnen proeven in de wijn voortgebracht door die druiven. In de facebookdiscussie over het artikel wordt een treffende vergelijking wordt gemaakt om dit te ontkennen: je proeft ook niet de vlekken van de koe in de melk die ze produceert!

Conclusie

Afhankelijk van het terroir zal een druivenras op andere manier tot expressie komen. Riesling van mergelbodem kent een andere expressie dan Riesling van leisteenbodem. Het is niet het terroir dat zich in de wijn uitdrukt, het is de druif.  De omgeving heeft een grote invloed op de wijnstokken en de druiven. Maar dat betekent niet dat druiven de smaak van de omgeving opnemen. Tot slot: hoe de wijnmaker werkt met de druiven zal mede bepalen hoe groot de invloed van terroir is.